Det er skønt at kunne sy en lynlås i, så den er helt usynlig – og det kan lade sig gøre uden alt for meget besvær.
Jeg vil anbefale på varmeste at anskaffe en billig prøvelynlås eller to, hvis ikke du har prøvet det før – således at du kan føle dig helt sikker, når du skal sy den usynlige lynlås i dit endelige projekt.
Det er altid en god idé at lave syprøver med ting, du ikke har prøvet før, som tilsyneladende virker besværlige. På den måde kan du altid finde din prøve frem og se hvordan du gjorde før.
Jeg har en del syprøver på teknikker, jeg ikke bruger så tit – så har jeg det fint med at “glemme” hvordan man gør, da jeg altid kan vende tilbage og tjekke min syprøve – det er GULD værd for mig. 🙂
Lad os prøve at se om ikke jeg kan vise på billeder hvordan man kan gøre det. Dette er den måde jeg syer usynlige lynlåse i.
NB: Der findes forskellige mærker af usynlige lynlåse, og nogle er mere usynlige end andre – denne lynlås på billederne, er af en variant, der ikke bliver helt usynlig (især når den er blå på hvidt stof). Dens tænder kan ikke foldes helt ud, som andre lynlåses tænder kan. Dette er en ældre YKK model, købt på tilbud.
Syvejledning på Usynlig Lynlås
Teksten er under billederne…
I først omgang – find ud af hvor du vil have lynlåsen. Stryg derefter vlieseline på – således at sømmen er stabiliseret, da der ofte er en del stress på syningerne omkring en lynlås.
Marker, med en knappenål, hvor langt lynlåsen skal gå ned. Lynlåsen skal gerne have 2,5-3 cm ekstra end den færdige længde af lynlås-åbningen, så skyderen/glideren kan komme om på vrangsiden under påsyningen af lynlåsen.
Dvs. hvis din lynlås er 25 cm lang, så skal lynlåsåbningen være maks 22,5 cm lang (plus 1 cm sømrum for oven, i dette tilfælde). Det giver mening inden længe, hvis ikke det giver mening nu.
Sy sømmen sammen, ret mod ret, op til lynlås-åbningen først. Op til din markerede knappenål.
Indstil nu din symaskine til den længste sting, da vi skal sy en ri-stikning.
Sy nu en ri-stikning fra din søms afslutning og hele vejen op til kanten – her skal lynlåsen sidde. Vi syer en ri-stikning, så vi kan få en knivskarp lynlås-åbning.
Pres nu sømrummet til hver sin side – split din søm.
Så den er super fin og pæn fra retsiden af.
Zigzag eller overlock gerne dine sømrum.
Læg nu din lynlås på, så skyderen/glideren vender mod sømmen – på vrangsiden. Der skal være 1 cm sømrum for oven (til en eventuel linning eller belægning, eller andet. Nål lynlåsen fast på SØMRUMMET kun.
Og sørg for at selve lynlåsen ligger lige midt på sømmet. Du tjekker undervejs, som du sætter nåle i.
Start med at nåle den ene side – her kan du se at jeg har fingeren under sømrummet – så der er ikke nålet fast i ydersiden af stoffet – kun i sømrummet.
Nål derefter den anden side af lynlåsen fast, på det andet sømrum. Sæt gerne en knappenål på tværs af lynlåsen, hvor lynlås-åbningen ender – altså hvor ri-stikningen ophører. Fordi du må ikke sy længere ned end dertil – eller kan vi ikke få skyderen/glideren ud på vrangsiden.
Endnu et billede, hvor du kan se hele lynlåsen, samt nålen der er på tværs i slutningen af lynlås-åbningen.
Find din lynlåstrykfod frem – disse kan se forskellige ud fra maskine til maskine, det vigtige er bare, at du kan komme lidt tættere på tænderne, samt forbi skyderen, uden at trykfoden rammer.
Start med at sy den ene side af lynlåsen fast, på det ene sømrum – du kan se her, at yderstoffet er lagt over på den modsatte side af, hvor vi syer.
Det er lidt underordnet, hvor tæt på, eller langt fra tænderne dy syer – bare lynlåsen bliver syet fast på sømrummet. Det er en slags ri-sting, og ikke den endelige syning.
Vi syer lidt mere. 🙂
Og så hæfter vi, når vi når til den tværgående knappenål.
Og stopper med at sy på den side, for nu. Klip trådene. Den tværgående nål er taget af, men nu kan vi gå ud fra den hæftning vi har lavet.
Fold nu stoffet til den anden side, og start i bundet – over for hvor du hæftede lige før – og sy lynlåsens anden side i det modsatte sømrum. På samme måde – og igen er det underordnet, hvor tæt på eller langt væk du syer – lynlåsen skal blot sidde fast.
Så skulle du gerne have syet lynlåsen fast på begge sømrum.
Så skal du have fat i din opsprætter, og begynde at sprætte ri-stikningen op, lige så forsigtigt. Det er den stikning, der er over lynlåsen.
Fjern alle de upyntelige tråde, og dit værk skulle gerne se således ud, indtil videre. Lynlåsen er syet fast, men absolut ikke usynlig endnu.
Så skal vi have skyderen/glideren om på vrangsiden, så vi kan sy helt tæt på tænderne i næste omgang. Det er derfor vi skulle have 2,5-3 cm ekstra lynlåslængde. 😉
Her er skyderen/glideren næsten på vrangsiden – blot lige for at have ekstra billeder.
Og her er den helt omme på vrangsiden. Nu kan vi komme til tænderne, uden at den store “klods” er i vejen.
Hvis du ikke har en usynlig lynlåstrykfod, kan du skifte over til din almindelige trykfod. En usynlig lynlåstrykfod skubber tænderne ud “automatisk”, og syer pænt ned ved siden af. Men du kan sagtens gøre det manuelt, med rn almindelig trykfod. Det viser jeg her.
Strat med at sy lidt ude på lynlåsen oppe i sømrummet foroven. Styr nålen helt ind mod tænderne, når du er nået forbi lynlåsens stopklods.
På denne lynlås kan jeg desværre ikke skubbe tænderne ud, men det kan man på det allerfleste usynlige lynlåse – og sy ned lige ved siden af. Altså ned i den “grøft”, som tænderne eller gemmer på, når man ikke skubber dem væk.
Sy helt ned til lynlås-åbningens slutning – dér hvor du hæftede før også – og hæft.
Klip tråde. Gerne bedre end jeg har gjort. 😉
Dette er så den sværeste del – hvor man lige skal have tungen lige i munden. Start nede på den modsatte side af lynlåsen, på det andet sømrum. Lige hvor du hæftede før. Det handler om at du får sørget for ikke at lave lus. At stoffet ligger fladt under, og ikke krøller. Det kan være en smule besværligt, men med øvelse er det ikke så stort et problem. Man lærer efterhånden, hvordan det føles. 🙂
Trykfoden bliver nødt til at hvile lidt på den modsatte sides tænder, indtil du er nået langt nok op til at kunne flytte dm væk – så trykfoden ligger ikke så stabilt. Dette gælder også for den usynlige lynlåstrykfod – så vær forsigtig her.
Sy hele vejen op til toppen, helt tæt på tænderne, som på den anden side.
Så skulle det gerne se således ud.
Nu kan du tage skyderen/glideren om på retsiden igen, og dette er “sandhedens time” – er det ikke dét, man plejer at sige?
Nu får du at se om du har syet lynlåsen pænt i. 🙂
Bagsiden ser ganske fin ud. hehe..
Og forsiden er også rigtig fin. Juhuuuu!!!! Nu er den usynlige lynlås – som i dette tilfælde ikke er super usynlig pga. af farve og model – syet i! 😀 Og jeg har ingen lus! Jubiiii!
Her er et flottere billede af den færdige lynlås.
På de lynlåsmodeller, hvor tænderne kan skubbes væk fra en “grøft”, kan du sy meget tættere på tænderne, og få et afsindigt usynligt resultat. Hvor det kun er skyderen/glideren, der er synlig.
Jeg er ganske tilfreds med min lynlås – selvom jeg gerne ville have at den var mere usynlig – men dette er simpelthen lynlåsens model, der gør at jeg ikke kunne komme tæt nok på tænderne.
Jeg håber du kunne lide syvejledningen – og at den var forståelig nok.
Hvis du synes den kunne bruges, er du meget velkommen til at dele den med dine venner på facebook, eller pinterest eller andre sociale medier du bruger. 🙂 Det vil gøre os glade.
Og skriv dig endelig op til nyhedsbrevet, for at få nyheder, når der kommer nye syvejledninger eller symønstre her på siden.
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, må du også gerne skrive en kommentar herunder. 🙂
❤ Parnuuna
Det ser meget nemt ud
LikeLike
Det er jeg glad for at høre. 🙂 Tak for din kommentar.
LikeLike
Takk for ei god forklaring i tillegg til gode bilder.
LikeLike
Selv tak, Jofrid. 😊 Jeg er glad for at du kunne bruge det.
❤️Parnuuna
LikeLike
Hvor er det en fin instruktion😀 Mvh Mette Kristine
LikeLike
Mange tak skal du have. 🙂 Det er jeg glad for at høre.
LikeLike
Jeg har i dag, den 2. august, prøvet at sy en usynlig lynlås i en kjole efter dine anvisninger.
Jeg har syet tøj de sidste 45 år, og kan stadigvæk lære nyt. Jeg har altid haft problemer med at få lynlåsen til at se pæn ud hvor den slutter i bunden.
MEN!! nu sidder den bare i skabet!!
Stor tak til dig 😃 😃
Hilsen Evelyn Koch Agersbæk
LikeLike
Arhmen, hvor er det dejligt at høre!😍 selv tak, Evelyn. Det er rart at vide at jeg kan hjælpe. 😊 Tak for din kommentar.
LikeLike